song

Loading...

Thursday, December 22, 2011

My Book's Collection








 Saya suka sangat buku, saya tak boleh tengok buku-buku, cantik sangat, tebal dan penuh ilmu, saya sangat takjub bila tengok buku, jadi saya akan lebih suka habiskan masa yang lama dekat kedai-kedai buku…dan saya sangat malas dan penat untuk ikut kakak dengan mama shopping, just drop me in book’s shop, then bolehlah saya tinjau buku-buku, sejam dua jam pun tak kisah…

Tempat yang penuh dengan buku, seperti taman-taman yang sangat indah, saya berharap sangat dapat membina taman saya sendiri…saya akan hiaskan taman saya dengan segala kehijauan tumbuhan… saya rasa sangat penat..lately…

maybe…when I write…stress saya akan hilang insyaAllah…

Picture tell us a lot… semua itu adalah buku-buku ilham dari Ilahi, yang membentuk siapa saya hari ini, buku yang menasihati saya, jangan berputus asa, buku yang mengajar saya tentang ragam kehidupan, buku yang menghubungkan saya dengan masa lampau, yang di mana saya belum wujud lagi di atas muka bumi ini, I love it really much…buku yang mengenalkan saya agar mengenali Rasulullah, kemudian ia meresap menjadi satu kerinduan… dan di saat ini, saya bertemu dengan mereka yang menjadi sebahagian dari perjalanan…perjalanan history yang bersambung-sambung dari generasi ke generasi. But they’re totally different, but I still love them…it’s okay just missing them… they’re just front of my eye, but saya rasa terlalu jauh, jauh sangat…I feel crazy right now… Bye, insyaAllah, kita akan bertemu lagi satu hari nanti. Tapi saya rasa, sangat bertuah dapat bertemu kamu semua, but for me, setiap pertemuan pasti ada perpisahan, it just like that. Tapi saya sangat gembira apabila berlaku perpisahan sebagaimana saya sangat gembira apabila berlaku pertemuan.

 I just want to be free, you won’t understand me, but still, you just like a blood but a little bit different, because when the blood go inside my heart, they’ll come out back, but when you be inside my heart, you won’t go anywhere and stay…








Bintang-bintang itu adalah impian saya, nampak tak bunga kering dalam gelas tu, masa tu saya baru tingkatan 1 or 2, I can’t remember, but my mum and dad, dalam perjalanan pulang dari haji, saya nak sangat bagi hadiah dekat mereka, tapi saya nak bagi apa?

dulu saya buat kad hari ibu, hadiahkan botol (ala botol kaca tepi jalan, dan letak serbuk kapur warna-warni) (sampai sekarang mama saya simpan, ada dekat atas meja kerja dia, dekat sekolah yang dia mengajar)
Lepas tu, saya mula mencabut lalang-lalang, dan tali-tali tumbuhan pengacau, saya ikat dan bila mama dan abah pulang dari Mekah…saya tak bagi pun huhu..saya…saya simpan je…Dan beberapa tahun berlalu, saya buat bintang tu dengan mama…dan kitaorang letakkan bunga tu dalam gelas. Mak saya guru seni dan Bahasa Melayu ^_^

Bila saya besar…saya terlupa bagi hadiah dekat mama…so mama pun complaint hehe…waktu kecil selalu bagi mama hadiah tapi bila besar dah lupa!!! kad semua buat sendiri…

ibrahnya: bagi la hadiah buat mak korang terutamanya, mak saya pun tak minta, tapi hati diaorang berbunga-bunga bila dapat something dari anak-anak ^_^ 

bye...



Tuesday, December 13, 2011

My Trip to Singapore,Melaka, Johor...

hmm…miss me so much right ^_^.
just want to share some picture…my last trip with Adik, my life like a dream…

What im doing right now? Where am I ? it is a secret…but I’ll share my experience, without tell you, where is the place…

Now I met many of my friend, from other country… I luv them all… they’re from Yemen, Ganbia , Algeria, Morocco, Maldives, Russia, Egypt, Japan, China, Filipina, India.  I did learn a lot from them… how to communicate with other???… it hard for me … I cry every day haha

I get a lot of new experience… like solat atas bot yang bergerak, takde tempat solat dekat situ, dah masuk maghrib, I ask the sailor, ada tak tempat kosong untuk solat, cuma ada dapur, jadi saya solat dekat dalam dapur kecil tu, …bagi saya, kita berjalan dan bermusafir untuk melihat kekuaasaan Allah, bukan untuk mengundang kemarahan-Nya. saya yang kerdil ini, cuba untuk menjadi seorang muslim yang patuh pada ajaran Islam ini. Pengalaman yang seterusnya, guna tisu untuk beristinjak, its sound funny, but it’s really new for me, okay ^_^>. Bila non-muslim nak bersalam dengan saya, my friend told me how to overcome this problem, kita senyum dan rapat kedua-dua belah tapak tangan, (mcm org india selalu buat) tapi dekatkan dekat mulut atau aras dada, saya dah cemas dah waktu tu…thanks my friend. 

Ada juga yang datang dan suruh saya titiskan eye more, kitaorang ketawa je, dan minta tolong kawan lelaki, yang titiskan… there’re non-muslim and didn’t know about our religion law. Tahu tak  apa pengertian halal food dekat Filipina, kalau tak masukkan daging khinzir, ke dalam makanan tu, ia dah di kira halal… mereka tak faham tentang konsep halal tu, macam cara sembelih binatang…
ok, dah penat tulis… sorry for my bad English, I try to improve….banyak sangat nak tulis, sampai tak tertulis… ok…watch my picture with Adik… please love him, because I love him and all of you… Bye…
Right now I’m facing my hardest time… then my friend give me a motivation

My Friend: saya bertuah dapat kawan mcm awak dn …., korang selalu ada disisi ummu, saya sentiasa doakan kejayaan dan kebahagiaan korang berdua. Lakukan yang terbaik, saya yakin awak mampu melakukannya, don’t give up, if u have any problem, remember Allah always, banyak2 minta bantuan dan berdoa pada Allah, tawakal dan selalu tabah atas apa yang berlaku…I always support u all…be the best…main ho na (saya sentiasa disisi awak berdua) ^_^

Me: sayang awak, semoga Allah akan sayang awak banyak2, sebab awak sayang hamba2 Dia. saya pun bertuah dapat sahabat macam awak, terima kasih sebab masih jalinkan ukhuwah Islam ini walaupun saya jarang contact awak. ^_^.

My Friend: Ala awak pun sama. Allah sayangkan awak sangat2..sebab tu Allah beri ujian ini pada awak, saya cuba jadi sahabat sejati awak dan dia, saya ingatkan awak dan dia…n bila saya ada problem, awak berdua kena ingatkan saya pula. Awak berdua yang Allah pilih untuk hadapi ujianNya, be strong tau, dalam tu yang perlu kuat…iman ^_^…sayang awak dan dia…sangat2

Me: hehe syukran…





Romaji
English


Sono me wa ima

Nani wo utsusu darou

me ni mienai shinjitsu ga

hontou wa atte


I wonder what those eyes

are reflecting right now

Invisible truth

is reality


subete ga hojiru (sora e)

nemuri ni tsuita yoru mo

mizu wa nagare yuku


Everything is closed (towards the sky)

Even the night which has fallen asleep,

water flows on


arukidase kouya e

ashita ga kuru sono mae ni

egakidase mirai wo

kimi ga susumu sono michi ni

ashiato no namae mo iranai


Walk towards the wilderness

Before tomorrow comes

Paint the future

On the path that you walk

Footprints or names aren’t needed


hyaku no inori

mune ni dakishimete

tatta hitotsu no

yume wo mitsukeraretara ii ne


I hold to my heart

100 prayers

I hope I can find

even just one dream


sono mama de ii (itsumo)

daretomo chigau kimi ga

kimi no takaramono


You’re fine just the way you are (always)

You, who is different from everyone else,

is your treasure


harukanaru mirai ga

kimi dake wo matte iru yo

hajimete hontou no

jibun ni aeta ki ga suru

mada yoru wa akenai keredo


Only you hold

the distant future

I get the feeling that

I met the real me for the first time

Even though dawn hasn’t broken yet


arukidase kouya e

ashita ga kuru sono mae ni

egakidase mirai wo

kimi ga susumu sono michi ni

ashiato no namae mo iranai


Walk towards the wilderness

Before tomorrow comes

Paint the future

On the path that you walk

Footprints or names aren’t needed